48.ročníku Jízdy do vrchu historických vozidel Zbraslav – Jíloviště

15.07.2015 22:09

Výsledky - kategorie AUTO & MOTO

Výsledky - kategorie BUGATTI & Závodní

Výsledky - absolutní

 

Zbraslav – Jíloviště 2015

Září 2015 přineslo  konec tropických veder,  začátek školního roku a pro VCC  Praha  už 48. ročník Vzpomínkové jízdy do vrchu Zbraslav – Jíloviště. Uskutečněných  47 ročníků, to je kus práce pořadatelů i dost času pro vznik tradice.  Jak čas běžel, skladba zúčastněných vozidel se měnila,  zůstávalo pravidlo, že Zbraslav je pro všechna historická vozidla.

Změnu přinesl až rok 2015, kdy se Vzpomínková jízda konala pod taktovkou  Markéty Profeldové a s  pomocí Stanislava  Profelda, Jakuba Staucha a Jirky Patočky. K účasti byla připuštěna vozidla do roku výroby 1939, kromě toho byla vypsána kategorie BUGATTI a kategorie Závodní. Program byl prodloužený na 2 dny, v sobotu tradiční jízda pravidelnosti do vrchu, v neděli jako připomínka zapomenutého závodu Zbraslav – Řitka -  Jíloviště společný výlet,  po zbytcích staré silnice až do Dobříše. Na startovní listině bylo 200 účastníků, jízdu pravidelnoti odstartovalo 161  a dokončilo 148 účastníků, účast pro oba dny nebyla povinná.

V sobotu dopoledne bylo náměstí ve Zbraslavi přeplněné vozidly vyrobenými do roku 1939, nechyběly opravdu vzácné unikáty. Jak často je k viděni 20 bugatek v jedné řadě?  Vzácným hostem byl  synovec Elišky Junkové Vladimír  Junek. Jízda pravidelnosti byla zahájena několik minut po jedné hodině, kategorii Buggati odstartoval Vladimír Junek, dále se na místě startera vystřídali Vašek Kafka, Markéta Profeldová, Jarda Sejk a Bára Horáková, moderoval  zkušený Jarda Klimša. Po absolvování  dvou jízd  opět čas k rozhovorům, fotografování  a trocha napětí při   čekání na výsledky. Vyhlášení výsleků, odměna vítězů a  raut v restauraci Škoda lásky.

V neděli ráno odstartovala kolona vozidel  z náměstí ve Zbraslavi, první zastávka a výstava  byla u fotbalového hřiště v Jílovišti, výstava o Elišce Junkové  v renovované  kapličce, občerstvvení nabídla účastníkům majitelka cukrárny. Dál vedla trasa po zbytcích původní silnice na Dobříš, přes Řitku, kde v roce 1903 byl odstartován téměř zapomenutý závod auomobilů. Byl povolen i průjezd po neudržované části, ve své době nazývané Andělské schody.  Obyvatelé obcí na trati byli o průjezdu kolony informováni,  projíždějící kolonu našeně zdravili.  Trasa končila výstavou vozidel v parku zámku v Dobříši. Vzácným hostem byl mistr Zapadlík, v bývalé konirně  byla výstava.jeho  děl,  účastníci dostali Pamětní list s jeho vlastnoručním podpisem, raut byl ve velkém sále zámku.
Krátkou předváděcí jízdou skončily dva dny plné zážitků  a  krásných vozidel, mnozí účastníci  děkovali Markétě osobně i elektronicky.
Za osobní nasazení a přípravu bohatého a úspěného programu děkuje Markétě Profeldové a pomocníkům předseda  a výbor VCC Praha.    

                text: Jaroslava Brutarová

FOTOGALERIE NA FACEBOOKU a na stránkách zbraslav-jiloviste.cz.

—————

Zpět